Historie
Historie sýrů:
Úvodem:
Sýr býval u nás kdysi obecně rozšířenou krmí, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem - a byli jím také pohoštěni. Staročeské "kozí syrečky" bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou. Na Slovensku byl dán podle sýra i název městu. Jde o Kežmarok, jehož jméno vzniklo z německého Kasemarkt - trh sýrů.
Zajímavost- nejstarší sýr:
Vědci zjistili, že nažloutlé hrudky nalezené v hrobkách v severovýchodní Číně jsou ve skutečnosti sýr, který je 3 600 let starý.
Bylo to zjištěno díky vzorkům z materiálu, který archeologové z Německa a Číny sesbírali z 10 hrobů a mumií v pohřebišti Siao-che v poušti Taklamakan v provincii Sin-ťiang. Chemická analýza proteinů odhalila, že hrudky byly kefírovým sýrem, jehož stáří se datuje až k roku 1 615 př. n. l. Podle vědců mohly být projevem úcty mrtvým anebo jídlem pro posmrtný život.