Pokles prodeje a vývoje sýrů
Výroba sýrů v ČR poklesla v důsledku dovozu. Přírodní sýry tvoří 65 %, tavené 14 %, tvarohy 21 %. Uvádějí se nejvýznamnější výrobci v ČR a také vývojové trendy.
Výroba sýrů je nejefektivnější způsob zhodnocení mléčné suroviny. Světová výroba dlouhodobě roste, v r. 2004 bylo dle statistiky Mezinárodní mlékařské federace IDF vyprodukováno 16,1 mil. t sýrů, podle OECD dokonce 17, 778 mil. t. To zahrnuje sýry ze všech druhů mléka, převažuje však výroba sýrů z kravského mléka (40 %). Meziroční růst výroby sýrů je asi 1,5 – 2,0 %. EU vyrábí kolem 8,5 mil. tun sýrů, Severní Amerika asi 4,5 mil. tun.