Sýry ČR
ČR bylo v r. 2004 vyrobeno 148,6 tis. t sýrů, v r. 2005 výroba poklesla především kvůli dovozu z EU na 141,2 tis. t. Podíl ČR na celosvětové výrobě sýrů je asi 0,9 %, na výrobě EU asi 1,75 % (9. místo v EU-25). Objem výroby přírodních sýrů v r. 2005 činil 91 720 t (65 %), tavených sýrů 19 990 t (14 %), tvarohů 29 444 t (21 %). Sýry se v ČR vyrábějí v 36 podnicích (43 provozech). Největší je Madeta a.s., Planá n. Luž. (9 %), TPK s.r.o. Hodonín (tavené sýry), Moravia Lacto, Jihlava (moderní sýrařská hala), Pribina s.r.o. v Přibyslavi (špičková linka na výrobu sýrů s plísní na povrchu), Miltra B s.r.o. v Trnávce.
Čerstvé a termizované sýry tvoří 8,4 % z celkové výroby, k nejvýznamnějším výrobcům patří Povltavské mlékárny a.s. Sedlčany a široký sortiment nabízí Kromilk spol. s.r.o. Kroměříž.
Bílé sýry (v solném nálevu) tvoří stále ještě téměř 9 % z celkové výroby sýrů (produkce se snižuje, dříve se vyrábělo především na export na Střední a Dálný východ).
Plísňové sýry extrémně rostou (z 5 tis. t v r. 1995 na 14 905. t. v r. 2005), tvoří 16,3 % z celkové výroby přírodních sýrů v ČR. Modré sýry (niva) se vyrábějí především v závodech Madeta, Č. Krumlov, Niva s.r.o., Dolní Přím a Mlékárna Otíněves s.r.o. Ve výrobě sýrů s plísní na povrchu vedou závody skupiny Bongrain: Pribina - Přibyslav, Povltavské mlékárny - Sedlčany, Madeta - Řípec (Kamadet).
Polotvrdé sýry tvoří asi 53 % výroby přírodních sýrů v ČR (kolem 50 tis. t). Převažují sýry eidamského typu (20 – 50 % t.v s.). Spotřebitelskou oblibu získávají polotvrdé sýry s tvorbou ok – sýry holandského typu „maasdam“ (např. Madeland, Zámecký sýr, Kralevic).
Z tvrdých a extratvrdých sýrů, které spotřebitelé téměř nerozlišují od polotvrdých sýrů, jsou oblíbené především sýry ementálského typu (Primátor – Madeta, Goldenburg – Krkonošské mlékárny, Moravský blok – Mlékárna Klatovy, Moravia Lacto, Jihlava). V r. 2005 dosáhly podílu 9,5 % z výroby přírodních sýrů (8 709 tun).
Mezi speciality lze zařadit:
Blaťácké zlato – Madeta, Řípec
Romadur – Madeta, Jindřichův Hradec
Mozarella – Madeta, Prachatice, ItalatCZ, Blatnice, Italsýr, Jihlava,
měkký zrající sýr Baladur – Provital Milk, Plzeň
konvenientní sýrové výrobky – Pribina, Přibyslav
pařené sýry – Mlékárny Polná
olomoucké tvarůžky – A. W., Loštice
Tavené sýry jsou potravinou, v jejíž spotřebě ČR celosvětově vede (ČR 2,7 kg/osobu, Irsko 2,2 kg, USA 1,7 kg, další země kolem 1 kg). Vyrábí se ročně kolem 20 tis. t a kolem 7 tis. t se dováží. Výrobou se v ČR zabývá 14 společností (zásadní výrobní operace zajišťuje 5 z nich), 40 % produkuje TPK, Hodonín, 20 % BelSýry Česko, Želetava a 19 % Madeta, Řípec.
Spotřeba konzumních tvarohů v ČR je vysoká (3,4 kg/osobu), což je v posledních letech (v r. 2005) kryto jen z 85,7 % domácí výrobou, zbytek připadá na dovoz. K nejvýznamnějším výrobcům patří Polabské mlékárny, Poděbrady, Madeta, Jindřichův Hradec a Mlékárna RMD Olešnice.